07-06-2016 10:15 | Door: Eelco Brandes

Nederland telt 141 gemeenten die duurzame stroom afnemen van een groene energieleverancier. Daartegenover staan 167 Nederlandse gemeenten die kolenstroom afnemen voor hun eigen elektriciteitsgebruik.

Dat blijkt uit een nieuwe studie van Somo, uitgevoerd in opdracht van Greenpeace Nederland. De resultaten zijn opvallend omdat gemeenten met elkaar hebben afgesproken vanaf 2015 alleen nog maar duurzaam in te kopen, stelt Jorien de Lege, campagneleider klimaat en energie.

“Daarbij heeft Nederland onlangs nog in Parijs beloofd alles op alles te zetten om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden. Juist van de overheid mag je verwachten dat die het goede voorbeeld geeft. 141 gemeenten laten zien dat het kan.”

Koplopers

Uit de resultaten per gemeente blijkt dat bijvoorbeeld de provincie Utrecht er goed op staat qua groene stroom. Ook de regio Eindhoven/ Oost-Brabant scoort een dikke voldoende, net als het oostelijk gebied rondom Apeldoorn, Deventer en Enschede.

Petitie

Greenpeace vindt echter dat alle gemeenten kleur moeten bekennen. Met behulp van het nieuwe platform Petitiestarter kunnen burgers een petitie starten richting hun eigen gemeente. Door heel Nederland zijn al lokale campagnes gestart. 

Bron: Greenpeace | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)