09-06-2016 12:06 | Door: Eelco Brandes

Bij Vierverlaten komt het eerste zonnepark van de gemeente Groningen. Volgens de gemeente komt de aanleg van het park de regionale economie en werkgelegenheid ten goede.

Over vijf jaar kunnen de panelen op het park door bewoners van de stad Groningen worden gekocht, zodat ook mensen zonder geschikt dak kunnen bijdragen aan een duurzamere stad, meldt de gemeente Groningen.

"De aanleg van het zonnepark is een mooie kans voor werknemers die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt om weer aan de slag te gaan"

Met de 8.500 panelen kan de gemeente Groningen in één keer 6 procent van haar energieproductie duurzaam opwekken. Op termijn is het voldoende voor de energiebehoefte van 587 huishoudens.

Versnelling

Vierverlaten wordt het twaalfde zonnepark van Nederland. Mattias Gijsbertsen, wethouder Duurzaamheid gemeente Groningen: “We willen het realiseren van zonneparken versnellen. Zonne-energie is duurzaam en betaalbaar, zonne-energie is nodig. Dit is ook nodig om de doelstelling van een energieneutraal Groningen in 2035 te kunnen halen.”

Social return

Voor de aanleg en het beheer wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van regionale partijen. Voorwaarde bij het selecteren van de bedrijven die het park gaan aanleggen en beheren is de social return. De aanleg van het zonnepark is volgens de gemeente Groningen een mooie kans voor werknemers die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt om weer aan de slag te gaan en om werk te vinden in de duurzame energiemarkt.

Het college van B en W van de gemeente Groningen staat achter de plannen en heeft de raad voorgesteld het benodigde krediet van ruim € 2 mln beschikbaar te stellen.

Bron: Gemeente Groningen | Foto: Gemeente Groningen (Cropped by DuurzaamBV)