15-06-2016 07:05 | Door: Eelco Brandes

De Arabische landen roeren zich flink in de hernieuwbare energiemarkt. Saudi-Arabië wil in het noorden van het land twee zonne-energiecentrales bouwen. Ook Dubai heeft een tender in de markt gezet voor een zonne-energie project van liefst 1.000 megawatt

Het staatselektriciteitsbedrijf van Saudi-Arabië heeft buitenlandse ontwikkelaars uitgenodigd om in te schrijven op de projecten. De aanbesteding is de eerste door Saudi-Arabië aan internationale partijen om samen te werken op het gebied van hernieuwbare energie, meldt ArabianBusiness. Partijen hebben tot 20 juni de tijd om met een plan te komen.

De zonne-energiecentrales zijn elk goed voor een energiecapaciteit van 50 megawatt. Het is Saudi-Arabië er alles aan gelegen minder afhankelijk te worden van olie. Daarvoor wordt momenteel vooral ingezet op een hogere gasproductie.

Ambities

Het land schroefde zijn ambities op dat gebied wel iets terug. Eerder werd gemeld dat in 2040 een capaciteit van circa 41.000 megawatt aan hernieuwbare energie moet zijn opgebouwd.

De nieuwe doelstelling is 9.500 megawatt energie te genereren uit zonne- en windenergie tegen 2030. Daarmee is hernieuwbare energie goed voor 10 procent van de totale stroomcapaciteit.

Dubai

Ook Dubai, onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft marktpartijen gevraagd te bieden op een zonne-energie project van 1.000 megawatt. Het staatsnutsbedrijf van het emiraat, heeft een tender in de markt gezet voor de eerste 200 megawatt van de zonthermische centrale.

Dit deel moet al in 2021 draaien. Uiteindelijk moet het gehele project van 1.000 megawatt in 2030 gereed zijn.

Dieptepunt

De prijs van zonne-energie bereikte in Dubai onlangs een nieuw dieptepunt. Een prijsvechtend consortium van bedrijven gaat voor $ 0,0299 per kilowattuur zonnestroom leveren.

De prijs werd betaald tijdens een veiling van 800 megawatt van het enorme Mohammed bin Rashid al-Maktoum-zonneproject. De prijs is maar liefst 15 procent lager dan het eerdere record dat vorige maand in Mexico werd neergezet.

Bron: ArabianBusiness/Government of Dubai | Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)