16-06-2016 12:06 | Door: Eelco Brandes

Tegels die energie opwekken en deels zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Een samenwerking van Suez en Engie maakt dit mogelijk.

De zogenaamde Smart Tile-tegels wekken elektriciteit op doordat ze zon- en daglicht opvangen. Tegelijkertijd kunnen de tegels worden verwarmd, waardoor ze niet glad worden door sneeuw of bevriezing.

De tegels dragen volgens de makers op deze manier bij aan een verhoging van de veiligheid voor voetgangers. De behuizing van de tegels is een substraat van gerecycled kunststof beschikbaar gemaakt door Suez.

Green Village

De samenwerking tussen Engie en Suez komt voort uit een grootschalig partnership met de naam The Green Village. Vertegenwoordigers van de Technische Universiteit (TU) Delft, Rijksoverheid, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland, gemeente Delft en verschillende marktpartijen, waaronder Engie, Suez, Alliander en Stedin, ondertekenden hiervoor onlangs een Green Deal.

Met deze Green Deal zetten de partijen zich naar eigen zeggen in om systeeminnovaties voor een duurzame toekomst te ontwikkelen, te testen en de marktintroductie te versnellen. Als proeftuin voor systeeminnovaties wil The Green Village volgens de deelnemers op de campus van de TU Delft een schakel zijn in de innovatieketen van fundamenteel onderzoek naar brede toepassing in de samenleving.

Bron: The Green Village | Foto: The Green Village (Cropped by DuurzaamBV)