16-06-2016 14:02 | Door: Eelco Brandes

De Amsterdam Arena als dé centrale energiehub van Amsterdam Zuidoost. Het eerste concrete project van ZO Energy moet het stadion het duurzaamste ter wereld maken in 2020.

Het ZO Energy-project wordt gevormd door Schneider Electric, Accenture, Arcadis, DNV GL, Engie en UPS. Het doel is een duurzaam Amsterdam-Zuidoost, onder andere door energiebeheer, mobiliteit, waterverbruik en afvalverwerking zo duurzaam en emissievrij mogelijk te regelen.

Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor de Amsterdam Arena. Het stadion is in 2020 een van de dertien speelsteden voor het EK. De daarbij horende uitbreidingsplannen zijn dit moment in volle gang.

De partijen willen de nutsvoorzieningen voor ondernemingen in en rondom de Arena zo efficiënt en duurzaam mogelijk delen en hergebruiken. Het stadion fungeert daarbij als centrale utilities hub.

Grid verbeteren

Paul Bron, algemeen directeur bij Schneider Electric: "Vanuit onze optiek kunnen we grote verbeteringen realiseren met bijvoorbeeld het verbeteren en uitbreiden van een warmte-uitwisselingssysteem, dat restwarmte van datacenters hergebruikt voor duurzame verwarming van gebouwen.”

“Samen met ZO Energy kunnen we daarbij het bestaande grid verder verbeteren. Ook zijn er plannen voor het plaatsen van zonnepanelen in het stadsdeel om deze via een leaseconstructie aan te bieden bij bedrijven en particulieren."

Accu

Op het vlak van duurzaamheid is het stadion al erg actief. Zo gaat de Amsterdam Arena ook een accu van 4 megawatt plaatsen. Behalve als noodstroomvoorziening, stelt het stadion de energieopslag ter beschikking voor stabilisering van het stroomnet.

Chief innovation officer Henk van Raan van de Amsterdam Arena is donderdag 16 juli te gast in het radioprogramma DuurzaamBV Radio.

Bron: Schneider Electric | Foto: Amsterdam Arena (Cropped by DuurzaamBV)