25-07-2013 10:03 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlandse onderzoekers in Leeuwarden hebben een techniek ontwikkeld om stroom te winnen uit het schadelijke broeikasgas CO2.

Bij de productie van grijze stroom in energiecentrales komt wereldwijd jaarlijks 12 miljard ton CO2 vrij. De verwarming van huizen en commerciële gebouwen produceert nog eens 11 miljard ton. DuurzaamBedrijfsleven.nl maakte eerder al een infographic over de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Die CO2 gaat niet alleen verloren, het is de belangrijkste factor in de opwarming van de aarde.

In Leeuwarden vroeg men zich af of CO2 niet juist een nuttige toepassing kon krijgen. Kan schadelijk afval niet een nuttige grondstof worden? Bij Wetsus, een center of excellence voor duurzame watertechnologie, zagen ze de potentie van CO2 als stroombron. In een laboratorium is dat nu gelukt. De onderzoekers van Wetsus beschrijven hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology Letters.

Membranen

Bert Hamelers, de leider van het onderzoek, bedacht het idee om CO2 door een tank met water te pompen. In deze tank bevinden zich membranen: aan de ene kant van de tank een membraan dat alleen positief geladen ionen doorlaat, aan de andere kant een membraan dat alleen toegang bood aan negatief geladen ionen.

Als CO2 in water wordt gepompt splitst het zich in positieve waterstofionen en het negatief geladen bicarbonaat. Uit het ladingsverschil dat ontstaat aan verschillende zijden van de tanks kan vervolgens een stroom van elektronen – oftewel elektriciteit – worden gecreëerd.

Opbrengst

In het artikel beschrijft Hamelers dat er een enorme hoeveelheid stroom te winnen is uit alle CO2 die wordt geproduceerd in gebouwen en elektriciteitscentrales. Het team uit Leeuwarden schat de opbrengst op ongeveer 1.570 terawattuur per jaar. Dat staat gelijk aan 400 maal de opbrengst van de Hoover-dam in de VS. Daarbij komt er geen CO2 meer vrij in de atmosfeer.

De volgende stap is om het proces dat nu alleen nog in het lab heeft plaatsgevonden op te schalen.

Bron: American Chemical Society

Foto: Gordon Wrigley via Flickr.com