17-06-2016 17:08 | Door: Eelco Brandes

De windenergiedivisies van technologieconcern Siemens en het Spaanse Gamesa gaan fuseren. Hiermee ontstaat 's werelds grootste bouwer van windturbines.

De twee ondernemingen vullen elkaar volgens Siemens goed aan wat betreft productaanbod en geografische spreiding, schrijft persbureau Reuters. Schaalvergroting is van groot belang bij het omlaag brengen van de kosten van hernieuwbare energie, daarom is de fusie een logische stap, aldus het bedrijf.

Siemens krijgt een belang van 59 procent in de gezamenlijke onderneming. De resterende 41 procent komt in handen van de aandeelhouders van Gamesa, die daarnaast van het Duitse bedrijf een bedrag van € 3,75 euro per aandeel in contanten uitbetaald krijgen. Dat komt in totaal neer op circa € 1 mrd.

Toekomstige opbrengsten

Het nieuwe bedrijf wordt volgens het persbureau gevestigd en beursgenoteerd in Spanje. De gecombineerde jaaromzet bedraagt € 9,3 mrd en het orderboek is goed voor € 20 mrd aan toekomstige opbrengsten. De fusie levert op jaarbasis naar schatting € 230 mrd aan structurele kostenbesparingen op.

Bron: Reuters | Foto: Siemens (Cropped by DuurzaamBV)