23-06-2016 07:54 | Door: Eelco Brandes

Wind- en zonne-energie blijven het komende decennium in prijs zakken. In 2025 zou de prijs van zonnestroom 59 procent lager kunnen liggen dan vorig jaar.

Dat voorspelt het International Renewable Energy Agency (Irena) in een onlangs gepubliceerd rapport. Offshore-wind zou in de komende periode maar liefst 35 procent kunnen zakken en onshore-wind 26 procent. Dit is volgens de onderzoekers onder meer het gevolg van schaalvergroting en verbeteringen van de kerntechnologie.

Beluister hieronder de Podcast over de door Bloomberg verwachte prijsdaling van duurzame energie: 

Sinds 2009 is zonne-energie al 80 procent goedkoper geworden, en bij elke verdubbeling van de geïnstalleerde capaciteit worden pv-modules 20 procent goedkoper, heeft Irena berekend.

Windenergie is sinds 2009 30 tot 40 procent in prijs gezakt en per verdubbeling volgt nog eens een reductie van 12 procent.

Prijsbepalend

Onlangs zei Wim Sinke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, al dat binnenkort zonne-energie de prijs van olie en gas gaat bepalen. Volgens Sinke staan er in India al zonnesystemen die energie produceren voor € 0,03 per kilowattuur. "Dat betekent dat de kosten van opwekking van zonnestroom daar in de buurt komen van stroomopwekking met fossiele brandstoffen."

"Dat is nog niet overal het geval, maar het begin is er. Daarom wordt het nu echt spannend. Je krijgt een andere dynamiek. Zonnestroom wordt concurrerend."

 

Bron: Irena  Foto: Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBV)