24-06-2016 07:12 | Door: Eelco Brandes

Tamoil Nederland gaat op Zonnepark XXL groene stroom produceren voor haar netwerk van tankstations. Daarmee claimt de oliemaatschappij een opvallende primeur in ons land.

De stroom is afkomstig van één van de grootste zonnepanelenparken in Nederland, op het TT Circuit Assen: Zonnepark XXL, meldt Tamoil. Dit is een initiatief van GroenLeven, Bovemij, Tamoil Nederland en het TT Circuit Assen.

Het parkeerterrein van circa 6 hectare  op het TT Circuit is voorzien van een overkapping van 21.000 zonnepanelen. De panelen vormen samen een dak boven de parkeerplaats voor motoren en kunnen net zoveel stroom opwekken als 2.000 gezinnen verbruiken.

"Wij maken de omslag van eindige brandstoffen naar oneindige energiebronnen"

De volledige compensatie van het energieverbruik van 4,9 megwatt per jaar op de Tamoil tankstations past geheel binnen de duurzaamheidsstrategie, waarbij Tamoil streeft naar 0 procent uitstoot ten opzichte van haar eigen energieconsumptie. De nieuwste tankstations rust Tamoil standaard uit met zonnepanelen op het dak.

Omslag

Peter Etman, directeur Tamoil Nederland B.V.: “Om energie voor mobiliteit te blijven bieden, maken wij de omslag van eindige brandstoffen naar oneindige energiebronnen. Tamoil voert een actief beleid op het gebied van duurzaamheid dat zich niet alleen richt op de inkoop en het produceren van groene energie, maar ook op het reduceren van de energieconsumptie.”

LED

Momenteel gebruikt het bedrijf bijvoorbeeld op 61 tankstations LED verlichting in de luifels, waardoor het afgelopen jaar een energiebesparing is gerealiseerd die gelijk staat aan het jaarverbruik van 105 huishoudens. Het aantal Tamoil tankstations met LED verlichting wordt het komende jaar uitgebreid naar 125.

In juli 2014 werd de intentieverklaring voor het Zonnepark XXL getekend door gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk van de Boer, Peter Oosterbaan, directeur TT Circuit Assen, Sytse Bouwer, directeur van GroenLeven en Peter Etman, directeur van Tamoil Nederland.

Foto boven: van links naar rechts: Peter Oosterbaan (TT Circuit Assen), Sytse Bouwer (GroenLeven) en Peter Etman (Tamoil Nederland).

Bron: Tamoil | Foto: Tamoil (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)