28-06-2016 09:15 | Door: Eelco Brandes

Op het dak van de Amsterdam Arena komen ruim 4.000 zonnepanelen. De panelen zijn in staat om 10 procent van het jaarlijkse gebruik van het stadion op te wekken.

Dankzij het Amsterdams Klimaat en Energie kunnen de panelen geplaatst worden. Het stadion wilde al eerder zonnepanelen plaatsen, maar het was onduidelijk wie de € 1.6 mln moest dekken.

De zonnepanelen kunnen alleen geplaatst worden op de niet bewegende delen van het dak langs de dakgoot. Bij elkaar hebben de zonnepanelen een oppervlakte van een voetbalveld. Nuon, BAM en Arcadis zullen de panelen installeren. Oskomera uit Brabant zal de zonnepanelen leveren.

"Het stadion wordt verwarmd met stadswarmte uit Diemen en gekoeld met water uit de Ouderkerkerplas"

WKO

Volgens Henk Markering, directeur van de Amsterdam Arena is de installatie een belangrijke vervolgstap.  In de Arena wordt al warmtekoudeopslaginstallatie (WKO) gebruikt. Het stadion wordt verwarmd met stadswarmte uit Diemen en gekoeld met water uit de Ouderkerkerplas. Daarnaast gebruikt de Arena Nederlandse windenergie

FC Groningen

De Euroborg in Groningen, de thuisbasis van FC Groningen heeft eerder zonnepanelen geïnstalleerd. Deze installatie is gefinancierd door de panelen te verkopen aan consumenten.

Top 3

De Arena staat door het project in de top drie van Europese zonnestadions. Alleen het Stade de Suisse in Bern, Zwitserland en het Bentegodi-stadion in Verona, Italië leveren meer zonne-energie. 

Energiehub

Eerder werd bekend dat de Amsterdam Arena dé centrale energiehub van Amsterdam Zuidoost moet worden. Het eerste concrete project van ZO Energy, dat wordt gevormd door Schneider Electric, Accenture, Arcadis, DNV GL, Engie en UPS, moet het stadion het duurzaamste ter wereld maken in 2020. Bovendien is het stadion straks het spin in het web qua energievoorzieningen van het achterland Amsterdam Zuidoost.

Proeftuin

In DuurzaamBV Radio vertelde Henk van Raan, Chief Innovation Officer van de Amsterdam Arena, onlangs over de Arena als proeftuin voor duurzame innovatie. Beluister hieronder terug.

Bron: Amsterdam Arena | Foto: Amsterdam Arena (Cropped by DuurzaamBV)