28-06-2016 19:25 | Door: Fitria Jelyta

In 2050 kan er wereldwijd tot $ 15 mrd aan materialen worden teruggewonnen uit afgedankte zonnepanelen. Die materialen kunnen vervolgens hoogwaardig worden gerecycled tot nieuwe zonnepanelen.

Dat blijkt uit onderzoek van het internationale energieagentschap International Renewable Energy Agency (Irena). In het onderzoeksrapport End-of-Life Management: Solar Photovoltaic Panels heeft Irena een schatting gemaakt van de afvalstromen van zonnepanelen. Deze bestaan grotendeels uit glas. In 2050 zouden afgedankte zonnepanelen wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 78 miljoen ton afval.

Door herbruikbare materialen uit deze afvalstroom terug te winnen, ziet de instelling kans om $ 15 mrd te behalen en tot 2 miljoen nieuwe zonnepanelen te produceren. Op deze manier kan er aan de stijgende vraag van zonnepanelen worden voldaan, terwijl er tegelijkertijd andere producten kunnen worden gemaakt, zonder daarbij nieuwe grondstoffen voor in te winnen. 

“Met deze enorme groei in energiecapaciteit stijgt de afvalstroom van de energiesector. Dit brengt nieuwe kansen met zich mee om de keten van zonnepanelen aan het eind van hun levensduur te sluiten”

Nieuwe kansen

“Wereldwijd hebben geïnstalleerde PV-panelen eind 2015 222 gigawatt aan energie opgewekt. Naar verwachting stijgt dit verder tot 4.500 gigawatt in 2050”, zegt Adnan Z. Amin, directeur-generaal van Irena. “Met deze enorme groei in energiecapaciteit stijgt de afvalstroom van de energiesector. Dit brengt nieuwe kansen met zich mee om de keten van zonnepanelen aan het eind van de levensduur te sluiten.”

Om deze kansen volledig te benutten, stelt de directeur dat producenten van zonnepanelen nu al voorbereidingen moeten treffen voor het sluiten van de materiaalketen. Daarnaast adviseert het rapport dat er een specifieke regeling moet komen om materialen uit de afvalstroom van de zonnepanelen terug te winnen.

Ook ziet Irena kansen om de huidige afvalmanagementinfrastructuur van zonnepanelen uit te breiden met nieuwe maatregelen, waarmee zonnepanelen een tweede leven krijgen aan het eind van hun levensduur.

Recyclingproces

Volgens de organisatie worden zonnepanelen in de meeste landen beschouwd en behandeld als regulier afval. De Europese Unie (EU) was echter de eerste die specifieke regels had doorgevoerd voor de inzameling, hergebruik en recycling van zonnepanelen. Zo moeten alle Europese producenten van zonnepanelen de recyclingprocessen financieren. 

Bron: Irena | Foto: Jeremy Buckingham, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)