29-06-2016 09:13 | Door: Erik Verheggen

Duurzame energie drukt de drie nieuwe Nederlandse Kolencentrales uit de markt. De net geopende centrales zijn nog de helft waard van wat E.On, RWE en Engie betaald hebben.

Dat blijkt uit onderzoek van Spring Associates in opdracht van Greenpeace. Volgens het onderzoeksbureau zijn de kolencentrales van E.On en Engie op de tweede Maasvlakte, en die van RWE in de Eemshaven samen € 3 mrd waard. De twee installaties uit de jaren negentig, van Nuon in Amsterdam en de Amer 9 van RWE in Geertruidenberg, hebben samen een waarde van € 0,5 mrd.

Als alle kolencentrales vanaf 2020 verplicht worden om te sluiten, blijft er nog € 0,4 mrd aan waarde over. Het totale waardeverlies is in dat geval € 3,3 mrd, rekent Spring Associates voor.

Het waardeverlies sinds de investeringsbeslissing komt volgens het rapport vooral door de extreme verslechtering van de marktomstandigheden sinds 2008. De groothandelsprijzen zullen de komende vijftien jaar stijgen, verwachten de onderzoekers. Maar door hogere kolen- en CO2-prijzen, vertaalt dit niet een-op-een door naar de waarde van de kolencentrales.

Op de lange termijn, vragen de politieke toezeggingen van het Parijs-akkoord om ingrepen die het risico van de toekomstige kasstromen sterk doen stijgen, en dus zullen leiden tot een lagere waardering.

De totale CO2-uitstoot van Nederland daalt bij een kolenexit met netto 10 miljoen ton in 2020, stellen de auteurs van het rapport. Sluiting van de vijf kolencentrales heeft daarmee de grootste CO2-impact van alle beschikbare opties. Sluiting van alleen de twee jaren-negentigcentrales resulteert in een netto afname van 3,7 miljoen ton.

Bron:Spring Associates | Foto: Frans Berkelaar, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)