20-02-2012 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Bij een meerderheid van Amsterdamse datacentra is een energiebesparing mogelijk van 15 tot 20 procent per jaar. De totale besparing loopt op tot 60 miljoen kWh. Een recent verschenen rapport van de Dienst Milieu en Bouwtoezicht Amsterdam (DMB) wijst dit uit.

Bij 60 procent van de 35 datacentra in Amsterdam is een verbeterde energie-efficiëntie van 15 tot 20 procent op koelinstallaties haalbaar. Dit is vergelijkbaar met het elektrisch jaargebruik van ca 20.000 Nederlandse huishoudens.

Landelijk vormen datacentra de meest energie-intensieve bedrijfstak, met een gezamenlijk energieverbruik van 350 miljoen kWh per jaar. Dit staat gelijk aan ongeveer 100.000 huishoudens. De CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat vormt een belangrijke aanleiding voor het terugdringen van het energieverbruik in datacentra.

Besparingspotentieel

Vooral in efficiënt koelen en verwarmen zit een groot besparingspotentieel, bijvoorbeeld door aansluiting op het stadskoudenet of de toepassing van een warmte- en koudeopslag. Ook energiezuinig(er) programmeren en installatie van energiezuinige servers zijn belangrijke maatregelen.

Stand van zaken

Een aantal datacentra in Amsterdam hebben inmiddels al forse stappen gemaakt in energie-efficiëntie. The Datacenter Group heeft het efficiëntste datacenter van Nederland. Dit datacenter werkt met verschillende fiber- en transit leveranciers, zoals Tele2 en euNetworks. The Datacenter Group maakt gebruik van ‘kartonkoeling’ om de hitte van servers af te voeren. In de zijmuren is een kartonnen constructie bevestigd in plaats van het gebruik van energievretende airconditioning.

Ook Getronics loopt vooruit op gebied van energie-efficiëntie, door het gebruik van koudewielen. Een koudewiel is een langzaam draaiend rad, bestaande uit aluminium lamellen en roteert voor de helft in koele buitenlucht en voor de andere helft in warmte lucht uit de serverruimte.

Concrete maatregelen

In 2010 en 2011 namen twintig Amsterdamse datacentra deel aan het convenant MeerJaren Afspraken energie efficiëntie MJA3 van het Ministerie van EL&I. Dit heeft hen al verplicht tot een realisatie van tenminste 2 procent energiebesparing op jaarbasis.

Om dit ook in 2012 te blijven stimuleren heeft de overheid onder andere de Energie Investeringsaftrek (EIA) ingevoerd. Bedrijven die investeren in energiebesparing kunnen via de EIA de investering deels aftrekken. In totaal heeft de overheid € 151 mln hiervoor gereserveerd.

Bron: Dienst Milieu en Bouwtoezicht

Foto: psmorrison