07-08-2013 14:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Unie neemt voorlopig geen aanvullende maatregelen tegen Chinese producenten van zonnepanelen die mogelijk ongeoorloofde staatssteun hebben ontvangen.

Het EU-onderzoek naar de subsidiëring in de Chinese zonnepanelensector gaat wel verder, zo maakte de Europese Commissie woensdag bekend.

De volgens Brussel grootste zogeheten antisubsidiezaak die het ooit onderzocht, is het tweede onderzoek dat de EU houdt naar de Chinese zonnepanelensector. Er loopt ook een zaak naar de mogelijke dumping van zonnepanelen op de Europese markt. Beide zaken moeten voor het einde van het jaar afgerond zijn. Dan moet ook besloten worden of er definitieve maatregelen komen.

In de antidumpingzaak besliste Brussel begin juni om een tijdelijke importheffing op Chinese zonnepanelen voor Europa op te leggen. De EU meent dat Chinese fabrikanten subsidies krijgen en de panelen tegen bodemprijzen op de Europese markt dumpen. Dit is schadelijk voor de Europese zonnepanelensector.

Onlangs wisten Peking en Brussel hier een akkoord over te bereiken. Er werd onder meer een minimumprijs afgesproken voor zonnepanelen bestemd voor de Europese markt. De Chinese bedrijven die het akkoord erkennen, zullen de importheffing niet langer hoeven te betalen. Al blijft de maatregel wel van kracht.

Door deze deal worden Europese consumenten en de industrie al beschermd en dus zijn bijkomende maatregelen nu niet nodig, meent Brussel.

Bron: ANP

Foto: OregonDOT via Flickr.com