04-07-2016 14:01 | Door: Eelco Brandes

Vier nieuwe type duurzame auto’s die volledig op zonne-energie rijden, zijn door de Hanergy Holding Group gelanceerd.

De Chinese zonnepanelenfabrikant introduceerde tijdens een evenement in Beijing conceptversies van de duurzame voertuigen. De duurzame wagens komen naar verwachting binnen drie jaar op de markt.

De voertuigen rijden met dunne-filmzonnecellen en modules volledig op zonne-energie en zonder uitstoot. Dit is volgens de Chinezen mogelijk door een reeks precieze controle- en managementsystemen, waaronder een foto-elektrisch conversiesysteem, een energieopslagsysteem en een intelligent controlesysteem.

Zonnecellen

Volgens Dr. Gao Weimin, vicevoorzitter van de Hanergy Holding Group, zijn de vier voertuigen voorzien van zonnecellen van Gaas, die een oppervlakte van 3,5 tot 7,5 vierkante meter bedekken. Met vijf tot zes uur zonlicht kunnen de dunne-filmzonnecellen in het voertuig 8 tot 10 kilowattuur energie per dag opwekken.

duurzame auto 2

Rijafstand

Met deze energie kan het voertuig ongeveer 80 kilometer afleggen, wat gelijk is aan meer dan 20.000 kilometer per jaar en dus de gemiddelde rijafstand in een stad onder gewone omstandigheden.

Als er weinig zonlicht is of als het voertuig een lange afstand aflegt, kunnen de lithiumbatterijen in de voertuigen worden opgeladen aan oplaadpalen. Zo kunnen ze een maximum van 350 kilometer per oplading afleggen.

De gebruikers van de groene auto’s kunnen zelf de oplaadinstellingen kiezen afhankelijk van de weersomstandigheden. Dat doen ze door middel van applicaties op hun mobiele telefoon. Verder zijn de voertuigen uitgerust met ultrasound-reinigingstechnologie voor het onderhoud van de zonnecellen.

Duurzame Toyota

Eerder introduceerde ook Toyota de nieuwe generatie Prius plug-in hybride met zonnepanelen op het dak. De innovatie kan voor 10 procent in de elektrische actieradius voorzien.

Bron: Hanergy/ANP | Foto: Hanergy