11-07-2016 14:01 | Door: Eelco Brandes

Een opgerold zonnepaneel van maar liefst 200 meter lang, dat is de Roll-Array. De innovatie biedt een snelle energiebron voor noodsituaties.

De Roll-Array is ontwikkeld door de Engelsman John Hingley. Tijdens een wereldreis maakte hij gebruik van kleine opvouwbare zonnepaneeltjes om zijn telefoon op te laden. Hij besefte dat als dit in het klein werkte, de technologie ook op grotere schaal toepasbaar zou moeten zijn.

In 2012 richtte hij het bedrijf Renovagen op met het doel om oprolbare zonnepanelen uit te vinden. Vier jaar later is de Roll-Array een feit. Hingley wil het systeem vooral gebruiken in rampgebieden waar de stroom is uitgevallen.

De Roll-Array kan namelijk in vijf minuten worden uitgerold en met deze mobiele energiebron kan een ziekenhuis met wel 120 bedden van stroom worden voorzien. Naast rampgebieden kan deze uitvinding ook worden gebruikt binnen het leger en op locaties die nog niet op het net zijn aangesloten, zoals afgelegen mijngebieden.

Werking

Het systeem is volgens Hingley makkelijk te gebruiken. De rol met zonnepanelen zit op een spoel. Het uiteinde kan aan een auto worden vastgemaakt en en in een paar minuten volledig worden uitgerold. De zonnepanelen kunnen ruim tien keer zoveel energie opwekken als andere draagbare zonneproducten.

Lees ook: Smartflower 2.0 levert 40 procent meer zonnestroom

zonnepaneel energiebron 3

Bron: Renovagen | Foto's: Renovagen (Cropped by DuurzaamBV)