15-07-2016 07:25 | Door: Eelco Brandes

Zonnepanelen op hoofdkantoor De Inktpot, dwarsliggers van gerecycled kunststof op het spoor en een spoor dat zelf energie opwekt. Dat is een greep uit de duurzame oplossingen die The Green Quest aan ProRail adviseert.

Vijf weken werkten de technische experts van Suez en Engie, de experts van het Green Team én het publiek samen aan duurzame oplossingen voor de spoorbeheerder. Het resultaat: eenentwintig adviezen die kunnen leiden tot een jaarlijkse besparing van € 450.000 op de energie- en afvalrekening van ProRail.

Zo adviseert The Green Quest ProRail om een spoor te implementeren dat zelf energie opwekt, het gebruik van houtpelletkachels voor de verwarming van de verkeersleidingpost in Amersfoort, remenergie van treinen op te slaan in oude accu's en het produceren van dwarsliggers van gerecycled kunststof.

De effectieve uitvoering van alle adviezen leidt tot een CO2-neutraal hoofdkantoor (De Inktpot) en CO2-neutrale verkeersleidingspost. Ook dragen de adviezen bij aan de doelstelling van ProRail voor nul-op-de-meter voor energie en materialen. De terugverdientijd van de investering die hiermee gemoeid gaat bedraagt minder dan zes jaar.

Eerder sprak Frans van der Born van Engie op DuurzaamBV Radio over The Green Quest, luister hier terug:

De Inktpot

De meeste duurzame oplossingen zijn van toepassing op hoofdkantoor De Inktpot in Utrecht. Door energiebesparing en met zonnepanelen kan het kantoor volledig CO2-neutraal worden  Sterker nog, een CO2-positief pand ligt binnen handbereik, meent het onderzoeksteam.

De andere duurzame maatregelen zijn van toepassing op de VL-post Amersfoort. Daarmee is echter nog geen CO2-neutraliteit gerealiseerd. Voor het laatste loodje ligt een fundamentele keuze: het installeren van een houtpelletkachel of toch CO2-compensatie.

Circulaire economie

Met het oog op de circulaire economie is volgens The Green Quest tot slot een prudente omgang met afval en materialen essentieel. Hiervoor kunnen twee routes bewandeld worden. Enerzijds door betere afvalscheiding aan de bron, anderzijds door betere en slimmere verwerking van de afvalstromen. De maatregelen in dit rapport realiseren volgens The Green Quest een grondstoffenscheiding van 75 procent.

Bron: The Green Quest | Foto: The Green Quest