23-08-2013 09:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De winning van schaliegas kan op een veilige manier, staat in een uitgelekt rapport. Er lijkt een Kamermeerderheid om te starten met proefboringen.

Het uitgelekte rapport dat nu bij minister Kamp van EZ ligt is in handen van RTL Nieuws. In het rapport staat dat boren geen risico’s hoeft op te leveren. Tegenstanders van het boren naar schaliegas wijzen echter op het gevaar van aardbevingen, gaslekken en drinkwatervervuiling. Vooral vanwege het laatste risico keerden waterbedrijf Vitens, Coca-Cola en diverse Duitse bierbrouwers zich al tegen schaliegas. Ook vele gemeentes hebben zich uitgesproken tegen winning van het gas.

Schaliegas is aardgas dat moeilijker te winnen is dan conventioneel gas. Het zit kilometers diep in de grond opgesloten in schalie, een harde steensoort. Met explosieven worden kleine barsten gemaakt in het schalie, waarna een mengsel van zand en chemicaliën wordt ingespoten. Vervolgens kan het schaliegas omhoog worden gepompt.

 

'Boringen roekeloos'

 

Actieorganisatie Milieudefensie is verbolgen over de uitkomsten van het rapport en zou het 'roekeloos' vinden mocht er overgegaan worden tot boringen. De organisatie roept de Tweede Kamer op het verbod op schaliegasboringen te verlengen.

Cruciaal daarbij is de rol van de PvdA. Hoewel het ledencongres van de politieke partij zich duidelijk tegen schaliegas heeft uitgesproken, heeft de Tweede Kamerfractie altijd volgehouden dat ze dat besluit opnieuw aan de leden wil voorleggen als blijkt dat boringen schoon en veilig zouden kunnen.

Als het kabinet instemt met de winning van schaliegas, dan wordt er begonnen met boren op drie proeflocaties: Boxtel, Haaren en de Noordoostpolder.

 

Tegenvaller

 

Minister Kamp schat de mogelijke opbrengsten van het winnen van schaliegas in Nederland op €20 tot €30 mrd. Zowel in de VS als in Polen, waar op grote schaal schaliegas wordt gewonnen, zijn de opbrengsten tegengevallen.

Foto: WilcozPics via Flickr.com