12-07-2016 14:01 | Door: Eelco Brandes

Het Prinses Alexia Windpark van Nuon in Zeewolde wordt voorzien van batterijen die stroom uit windmolens opslaan. Nuon claimt een primeur, want nog nergens is er sprake van batterijen gekoppeld aan windmolens.

Op die manier kan het windpark ook bij relatieve windstilte en als er zeer veel vraag is naar elektriciteit, windstroom leveren. In maart 2017 plaatst Nuon bij het transformatorstation in het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde twee batterijen.

De accu’s in groene zeecontainers zorgen ervoor dat energie die is geproduceerd tijdens windpieken aan het stroomnet geleverd worden als er juist weinig wind is.

Windenergie in autoaccu’s

De batterijen in het Prinses Alexiapark hebben een totaal vermogen van 3 megawatt en zijn opgebouwd met autoaccu’s. Dat is voldoende om 1.800 tot 2.200 huishoudens van stroom te voorzien. Op termijn breidt Nuon de capaciteit uit naar 12 megawatt in acht batterijen. De bedoeling is dat de accu’s vijftien tot twintig jaar mee kunnen.

Ideale locatie

“Het Prinses Alexia Windpark is hiervoor de ideale locatie: het park is al sinds de opening in 2011 het nationale windenergielaboratorium en experimenteert voortdurend met nieuwe vindingen”, zegt Gerben Epema, operationeel wind-manager bij Nuon.

“Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag, kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.”

Bron: Nuon | Foto: Nuon