27-08-2013 10:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duurzame energie zal de boventoon voeren in China’s nieuw te bouwen capaciteit tot 2030, zegt een studie. Maar het land zal ook drie kolencentrales per maand blijven bouwen.

In een omvangrijk onderzoek komt economisch analysebureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tot de conclusie dat duurzame energie een belangrijke rol gaat spelen in de toekomstige energievoorziening van China. Groene energie, waaronder ook waterkracht wordt geschaard, zal meer dan de helft van de nieuw te bouwen capaciteit uitmaken tot 2030.

In die periode zal de totale capaciteit voor energieproductie meer dan verdubbelen. In het meest waarschijnlijk scenario dat BNEF ‘New Normal’ noemt, bouwt het Aziatische land meer dan 1.500 gigawatt aan capaciteit bij waarvoor een totale investering van $3.900 mrd nodig is. Elk jaar zal China 88 gigawatt bijbouwen. Dat staat gelijk aan ruim twee keer de totale capaciteit in Nederland.

Duurzaam versus kolen

In dat scenario is een hoofdrol weggelegd voor duurzame energie. Doordat ook de capaciteit voor aardgas zal worden uitgebreid verwacht BNEF dat de uitstoot van broeikasgassen van China in 2027 zijn toppunt zal bereiken om daarna af te zakken.

De schaduwzijde van het scenario is dat kolen voorlopig ook nog een grote rol zullen blijven spelen. China zal tot 2022 jaarlijks 38 gigawatt aan kolencentrales bijbouwen. Dat komt overeen met ruim drie grote centrales per maand.

“China is begonnen zijn koers te verleggen naar een schonere toekomst,” zei Jun Ying van BNEF, hoofdonderzoeker voor China. “Maar ondanks significante vooruitgang in de ontwikkeling van duurzame energie, lijken kolen dominant te blijven tot 2030.  Meer aandacht voor hernieuwbare energie, aardgas en energie-efficientie zal nodig zijn als China zijn afhankelijkheid van kolen snel wil terugdringen.”

Het rapport voorspelt dat de groei van de Chinese kolensector af zal zwakken na 2020, maar het waarschuwt dat inspanningen om de stijgende uitstoot van broeikasgassen en dodelijke hoeveelheden luchtverontreiniging pas over 10 tot 15 jaar effect zullen sorteren.

 Bron: BusinessGreen

Foto: ishmatt via Flickr.com