13-07-2016 10:52 | Door: Eelco Brandes

Het sluiten van alle kolencentrales in 2020 vermindert de uitstoot van CO2 in Nederland met 31 procent. De nettoreductie komt uit op 9 procent, omdat kolencentrales elders in Europa dan stroom moeten leveren aan Nederland.

Dat staat in een rapport gemaakt in opdracht van minister Kamp, dat de NOS heeft ingezien. Uit het rapport blijkt dat een sluiting van de kolencentrales € 7 mrd kost. Ook komt de stroomvoorziening door de sluiting niet in gevaar, schrijft NOS.. Wel neemt het aanbod af en zou de prijs van elektriciteit in heel Europa stijgen.

Aanleiding voor het rapport is dat de minister van Economische Zaken Kamp na de zomer een beslissing moet nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales. De minister is in gesprek met de energiebedrijven en andere belanghebbenden over een zogeheten uitfasering hiervan.

Drie nieuwe centrales

De afgelopen jaren openden in ons land drie nieuwe kolencentrales, twee op de Maasvlakte en een bij de Eemshaven. Wat daarmee gaat gebeuren, is onduidelijk. Volgens recent onderzoek zijn de net geopende centrales nog de helft waard van wat E.On, RWE en Engie betaald hebben.

 

Bron: NOS | Foto: public domain