28-08-2013 09:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Energieleverancier Nuon heeft toegegeven honderdduizenden klanten 'onvoldoende te hebben geïnformeerd' over de groene stroom die het bedrijf leverde. Schadeclaims dreigen.

Het bedrijf gaat de gedupeerde klanten actief benaderen, liet Nuon woensdag weten na berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Het gaat daarbij om ongeveer 200.000 klanten en honderden grote bedrijven die tussen 1996 en 2002 een zogeheten Natuurstroom-contract afsloten. In tegenstelling tot wat Nuon beweerde, werd een toeslag op de stroomprijs na 2002 in groencertificaten gestopt in plaats van nieuwe duurzame energieprojecten.

Een woordvoerder van Nuon stelt dat de inkomsten uit deze groencertificaten gebruikt worden voor het onderhouden van waterkrachtcentrales, windmolenparken en de productie van zonne-energie in Nederland. Hij stelt dat de afgelopen tien jaar wel €558 mln geïnvesteerd is in groene stroom, maar "dit bedrag is niet meer 1 op 1 terug te leiden naar de meerprijs van de klanten''.

Het FD schat dat Nuon €70 tot €100 mln kwijt kan zijn als het bedrijf klanten terug moet gaan betalen.

Het is al jaren niet meer mogelijk om het Natuurstroom-contract bij Nuon af te sluiten. Op dit moment hebben nog zo'n 50.000 klanten het contract. Slechts een deel van hen zou dit tussen 1996 en 2002 zijn aangegaan.

Bron: ANP/Novum/NU.nl

Foto: Nuon via Flickr.com