15-07-2016 16:10 | Door: Eelco Brandes

De vraag naar groene stroom uit Nederland is dusdanig toegenomen dat de prijs ervan is gestegen. De marktprijs voor Nederlandse windcertificaten was in 2015 bijna 0,27 eurocent per kilowattuur.

Dat constateert Hier klimaatbureau op basis van een inventarisatie van de prijsontwikkeling van GvO-certificaten door onderzoeksbureau CE Delft. Een meerprijs is volgens het bureau van groot belang om groene stroom rendabel te maken bij de huidige lage stroomprijzen, als aanvulling op de subsidie. Wat het prijspeil voorgaande jaren was maakt Hier niet bekend.

Groene stroom-checker

Naar aanleiding van de onlangs gepubliceerde stroometiketten van energieleveranciers heeft Hier de Groene stroom checker geactualiseerd. In deze tool staat de samenstelling van alle groene stroomproducten die in Nederland aan consumenten worden aangeboden. Bijna alle energieleveranciers bieden volgens Hier inmiddels een echt groene stroomproduct aan.

Sjoemelstroom

Sible Schöne, directeur van Hier klimaatbureau: "We zien dat de inspanningen voor een geloofwaardige groene stroommarkt resultaat opleveren. Maar we zijn er nog niet, want veruit de meeste Nederlandse huishoudens krijgen nog steeds stroom die is vergroend met buitenlandse certificaten.”

Hij vervolgt: “Deze certificaten worden tegen dumpprijzen ingekocht en dragen niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking. Wij roepen energiebedrijven op om te stoppen met de verkoop van deze sjoemelstroom. Allereerst omdat consumenten recht hebben op een eerlijk groen stroomproduct, maar ook omdat een meerprijs voor groene stroom uit Nederland belangrijk is om de opwek ervan rendabel te maken.”

SDE-plus subsidie

De SDE-plus subsidie van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl) op groene stroom vergoedt het verschil tussen de marktprijs en de kostprijs vanaf de voorspelde marktprijs voor stroom van 0,03 eurocent per kilowattuur. Omdat de werkelijke marktprijs op dit moment vaak onder de 0,03 eurocent komt, is de hogere opbrengst van Nederlandse certificaten belangrijk voor de rentabiliteit van duurzame energieprojecten.

 

Bron: Hier | Foto: public domain