02-09-2013 10:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens stichting LightRec heeft de helft van de Nederlanders al meer dan 50 procent van de lampen in huis vervangen door een energiezuinig exemplaar.

De gloeilamp werd afgelopen jaren stapsgewijs uitgefaseerd door de Europese Unie, omdat deze veel energie verbruikt en dat is nadelig voor het milieu. Sinds 1 september vorig jaar zijn de handel en productie van gloeilampen verboden.

Een jaar nadat de gloeilamp uit de schappen is verdwenen, heeft de helft van de Nederlanders al meer dan 50 procent van de lampen in huis vervangen door een energiezuinig exemplaar. Dat constateert de stichting LightRec maandag op basis van een onderzoek onder ruim 500 consumenten.

LightRec regelt namens producenten en importeurs het recycleproces van gebruikte verlichting.

Vooral in de woonkamer hangt bij veel mensen inmiddels een spaarlamp of ledverlichting. Alleen in de berging of de schuur is de gloeilamp vaak nog niet weggehaald.

 

Misvattingen

 

Dat nog niet iedereen is overgestapt op zuiniger verlichting, is volgens LightRec te wijten aan misvattingen. “De huidige generatie spaarlampen en zeker ledlampen kent veel meer mogelijkheden dan vroeger.” zegt directeur Jeroen Bartels. Sommige mensen denken nog dat er voor kroonluchters geen geschikte energiezuinige exemplaren bestaan of dat het nog steeds seconden duurt voordat een spaarlamp brandt. “Terwijl dat voor nieuwe lampen door de huidige technologie niet meer geldt.”

Wie toch per se een nieuwe gloeilamp wil hebben, kan nog wel een schokbestendige versie kopen. “Gloeilampen die zijn aangemerkt als projectlampen, dat wil zeggen voor niet-huishoudelijk gebruik, mogen nog gewoon te koop worden aangeboden. Ook gewone consumenten kunnen ze aanschaffen.” legt Jos de Nijs van speciaalzaak Lampenwereld uit.

Ook mogen winkeliers hun bestaande voorraad nog steeds van de hand doen, maar grote lampenverkopers als Gamma, Karwei en Ikea hebben alle gloeilampen inmiddels vrijwel geheel uit de schappen gehaald.

Gloeilampjes voor naaimachines, koelkasten en ovens zijn nog steeds toegestaan, net als terrariumlampen en warmtelampen. Verder geldt het verbod niet voor kleinere lampen met een lager vermogen dan 7 watt, zoals kerstverlichting. De Nijs moet wel toegeven dat de prijs van veel speciale gloeilampen vaak iets hoger is dan vroeger voor een normaal peertje neergeteld moest worden.

Volgens LightRec hebben huishoudens gemiddeld nog zo'n vijf gloeilampen op voorraad. Bij oudere mensen is dat iets meer: 7,5 stuks.

Bron: ANP

Foto: dvanzuijlekom via Flickr