22-07-2016 16:10 | Door: Fitria Jelyta

Boskalis verwerft een contract ter waarde van € 100 mln om de Schotse Aberdeen Offshore Windfarm te realiseren. De opdracht werd door Zweeds energieconcern Vattenfall gegund aan de baggermaatschappij.

Het windpark zal beschikken over elf windturbines met een capaciteit van 92,4 megawatt. Naast het duurzaam opwekken van elektriciteit, wordt het windpark gebruikt als centrum voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van offshore-windenergie. Het windpark ligt drie kilometer uit de kust bij de Schotse stad Aberdeen.

Klimaatverandering

Boskalis is verantwoordelijk voor onder andere het ontwerp, inkoop, fabricage, levering, transport en installatie van de elf windturbinefunderingen. Ook is Boskalis verantwoordelijk voor het transport van de windturbines en levert het bedrijf het installatieschip. Naar verwachting starten de werkzaamheden in september 2017 en moet het windpark in het tweede kwartaal van 2018 worden opgeleverd.

Met de ontwikkeling van het offshore-windpark wil Boskalis bijdragen aan het bevorderen van hernieuwbare energie en het terugdringen van klimaatverandering. In totaal heeft Vattenfall 3 mrd Zweedse kroon (€ 315 mln) besteed aan de ontwikkeling van het Aberdeen Offshore Windfarm.

Windenergie in Schotland

Eerder investeerde de Europese Investeringsbank (EIB) £ 525 mln (€ 685 mln) in het windpark Beatrice dat 14 kilometer van de kust aan het Schotse graafschap Caithness wordt gerealiseerd. Het windpark Beatrice krijgt in totaal 86 turbines die 588 megawatt duurzame windstroom moeten opwekken voor meer dan 475 huishoudens. Voor de ontwikkeling van de windturbines is Siemens verantwoordelijk. 

Bron: Boskalis, Vattenfall | Foto: Katie Birkwood via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)