22-07-2016 17:11 | Door: Erik Verheggen

De Eindhovense bussenbouwer VDL Groep en Scholt Energy Control uit Valkenswaard hebben samen een bedrijf voor energieopslag opgericht: V-Storage.

De innovatietakken van beide bedrijven gaan onder meer oude batterijen van bussen hergebruiken om daarmee grote batterijsystemen te vormen voor energieopslag.

Door deze batterijen strategisch op te laden – bijvoorbeeld als op zonnige, windrijke dagen veel elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en windmolens – maken de bedrijven optimaal gebruik van de volatiliteit van de energiemarkt.

Pieken opvangen

De op gunstige momenten opgeslagen, goedkopere elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om elektrische bussen op te laden en dient daarnaast als reservecapaciteit om pieken in de stroomvraag op te vangen.

Door de capaciteit van de batterij beschikbaar te stellen aan het landelijke elektriciteitsnetwerk, worden vervuilende piekcentrales op termijn overbodig. De batterijen dragen op die manier ook bij aan de verduurzaming van het energieverbruik.

Eerste batterij

De eerste batterij van V-Storage wordt nog dit jaar geplaatst op het terrein van VDL in Eindhoven. VDL Groep en Scholt Energy Control verwachten daarna het aantal batterijen en de toepassing daarvan snel uit te breiden.

Het elektrisch vervoer in Nederland neemt de komende jaren een grote vlucht, verwachten VDL en Scholt. Zo moeten alleen al in de regio Eindhoven alle bussen in het openbaar vervoer in 2020 op elektriciteit rijden. V-Storage kan daardoor een grote bijdrage gaan leveren aan de toepassing van energieopslag voor het elektrisch vervoer in Nederland.

Bron: VDL Group | Foto: VDL Group