25-07-2016 14:59 | Door: Eelco Brandes

Het Canadese bedrijf WhalePower heeft windturbines ontwikkeld die sterk zijn geïnspireerd op de vorm van de borstvinnen van bultruggen. De toepassing zorgt volgens het bedrijf voor een flinke energie-efficiëntie​.

Bultruggen staan bekend om hun spectaculaire vertoningen aan het wateroppervlak, waarbij ze met hun borstvinnen op het water slaan en sprongen maken. Deze walvissen zijn een grote inspiratiebron gebleken en dan met name de bijzondere, hobbelige vorm van hun borstvinnen, aldus WhalePower.

windturbine energie

Zo hebben de Canadezen de wieken voorzien van hobbels, precies zoals de borstvin van de bultrug door de natuur is gevormd. Hierdoor verhogen zij de efficiëntie in apparatuur, zoals waterpompen, ventilatoren en afzuigers.

32 procent

In vergelijking met normale borstvinnen met een glad oppervlak genereren de hobbelige borstvinnen van bultruggen 32 procent minder weerstand en 8 procent meer opwaartse en/of voorwaartse kracht tijdens het bewegen in water. Het uitrusten van windturbines met deze technologie kan volgens het bedrijf de efficiëntie van energieopwekking met 20 procent verhogen.

windturbine energie

Bron: SafariMeetingCentre | Foto's WhalePower