27-07-2016 07:45 | Door: Eelco Brandes

Elektriciteit uit buitenlandse kolencentrales moet de toegang tot het Nederlandse stroomnet worden ontzegd. Op die manier kunnen de vijf resterende Nederlandse kolencentrales sluiten.

Daarvoor pleit scheidend directeur Sylvia Borren van Greenpeace Nederland in een interview met Trouw. De Tweede Kamer wil het liefst dat de resterende vijf kolencentrales dicht gaan. Het kabinet onderzoekt dat nu.

Nutteloos

Critici vinden het sluiten van de kolencentrales echter nutteloos, want als een Nederlandse kolencentrale uitgaat, dan gaat er over de grens, in Duitsland of Polen, weer een open. Deze levert dan alsnog vuile stroom voor het Nederlandse net.

“Maar door elektriciteit uit elke kolencentrale de toegang tot het Nederlandse stroomnet te ontzeggen, houdt dit argument geen stand”, zegt Borren. Kolencentrales moeten volgens haar buitenspel komen te staan om recht te doen aan de gewonnen 'klimaatzaak' van Urgenda en het internationale klimaatakkoord van Parijs.

'Non-discriminatoir'

Een woordvoerder van de Nederlandse stroomnetbeheerder Tennet zegt tegenover Trouw dat het netwerk nu 'non-discriminatoir' werkt. Alle soorten stroom, die per bron bijgehouden worden, zijn even welkom op het Nederlandse net.

Bron: Trouw | Foto: public domain