28-07-2016 14:20 | Door: Eelco Brandes

De Oekraïense regering wil de spookstad Tsjernobyl, dertig jaar na de kernramp, nieuw leven inblazen met een gigantisch zonnepark dat goed is voor 1 gigawatt zonne-energie.

Dat zei minister van Milieu Ostap Semerak in een interview met Bloomberg. Geraamd kostenplaatje: € 1 mrd. In en rond Tsjernobyl is, dertig jaar na de kernramp, nog altijd een gebied ter grootte van Luxemburg onbewoonbaar door een te hoge radioactiviteit. Zonneschijn en zonne-energie zijn dan ook bijna de enige zaken die kunnen worden geoogst de 2.600 vierkante kilometer grote evacuatiezone rond de kerncentrale.

Zinvolle invulling

Een zonnepark voor zonne-energie zou volgens de regering een zeer zinvolle invulling van het spookgebied kunnen zijn. “De site heeft een zeer groot potentieel voor het opwekken van hernieuwbare energie”, legt Semerak uit. “We hebben al hoogspanningstransmissielijnen die werden gebruikt voor de nucleaire stations, de grond is er heel goedkoop en veel mensen zijn gekwalificeerd om in energiecentrales te werken.”

Bovendien heeft Oekraïne gemiddeld meer uren zon per jaar dan bijvoorbeeld Duitsland, dat volgens Bloomberg voor 39 gigawatt aan zonnepanelen heeft staan.

Geldschieters gezocht

Het is de bedoeling dat Oekraïense ontwikkelaars voor het einde van het jaar reeds voor 4 megawatt aan zonnepanelen installeren op de site. De regering is daarvoor op zoek naar geldschieters. Twee Amerikaanse investeringsbedrijven en vier Canadese energiebedrijven hebben hun interesse al gemeld aan de regering, aldus Semerak. Ook met de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling zijn eerste gesprekken gestart.

Bron: Bloomberg | Foto: public domain