20-09-2013 10:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Minister Kamp wil grootverbruikers van energie tegemoet komen door de transportkosten met 90 procent te verlagen. Het belastingvoordeel stapelt zich op.

Dat heeft minister Kamp woensdag in de Tweede Kamer voorgesteld. De minister van Economische Zaken deed zijn uitspraak tijdens een debat over aluminiumsmelter Aldel uit Delfzijl. Dat bedrijf heeft ernstige financiële problemen, doordat concurrentie in België en Duitsland veel lagere stroomkosten heeft. Vooral Duitse bedrijven zouden flink profiteren van een korting van 90 procent op de transportkosten van energie.

In januari speelde minister Kamp al met idee om grootverbruikers van stroom tegemoet te komen met een bedrag van €375 mln of ongeveer 50 procent van hun transportkosten.  Het bewindslied wil daar nu zelfs 90 procent van maken.

Dat is niet de enige steun waar Aldel op lijkt te kunnen rekenen. Minister Kamp wil Aldel verder helpen met een vergoeding voor CO2-rechten en een overbruggingskrediet waarmee de aluminiumsmelter uit de hoogste nood zou worden geholpen. Met de korting op de transportkosten loopt de steun op tot zo'n €10 mln.

Kwantumkorting voor grootverbruikers

Den Haag komt grootverbruikers van energie al op meerdere manier tegemoet. Bedrijven als Aldel en Tata Steel betalen ook al aanmerkelijk minder energiebelasting dan kleinverbruikers door een zogenaamd degressief belastingstelsel. Hoe groter het energieverbruik, hoe minder er hoeft te worden betaald. De overheid geeft een kwantumkorting op de energiebelasting.

Ter illustratie: een gemiddelde Nederlandse consument betaalt bijna €0,12 per kilowattuur aan belasting, maar een grootverbruiker boven de 10 miljoen kilowattuur betaalt minder dan één twintigste van één eurocent (€0,0005) per kilowattuur.

Een andere manier waarop grootverbruikers financieel voordeel genieten is hun lagere bijdrage aan de SDE+-regeling. Deze subsidie om de ontwikkeling van duurzame energie te bevorderen wordt gefinancierd door een opslag op de energierekening van alle Nederlandse bedrijven en consumenten. Zo betaalt een aluminiumfabriek voor het gros van zijn verbruik 65 keer minder dan een kleinverbruiker. De grootste vervuiler betaalt ook hier het minst.

Bron: Novum / RTV Noord / DuurzaamBedrijfsleven.nl

Foto: Eigenberg Fotografie via Flickr.com