08-08-2016 12:10 | Door: Eelco Brandes

Het Nederlandse eiland Sint Eustatius heeft zijn zonnepark van 1,9 megawatt geïntegreerd met een 1 megawatt batterijopslagsysteem van het technische bedrijf SMA uit België​.

Met behulp van de batterij is 25 procent van de gebruikte elektriciteit op dit eiland met 4.000 bewoners nu afkomstig uit zonne-energie, meldt SMA. Het gaat om een zogenaamde hybride zonnepanelensysteem waarmee het gehele eiland ‘geëlektrificeerd’ wordt.

Bijna een kwart van het lokale energieverbruik, 13,5 gigawattuur per jaar, komt vanaf heden uit zonne-energie. Voorheen werd alle energie voor het eiland opgewekt door dieselgenerators.

Orkaanbestendig

SMA tekende en leverde de omvormers, batterijen en de Fuel Save Controller 2.0 waarmee op jaarbasis ruim 800.000 liter diesel bespaard wordt. Bij de afstemming van het zonnepark en het opslagsysteem waren automatische werking en onderhoudsvriendelijkheid belangrijke randvoorwaarden. Andere bijzonderheid was dat de PV-modules orkaanbestendig moesten zijn in deze regio waar veel tropische stormen voorkomen.

Bron: SMA | Foto's: SMA en public domain