11-08-2016 07:22 | Door: Eelco Brandes

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland staat grotere windmolens in de Groetpolder bij Lutjewinkel toe. Vijf agrariërs mogen zes nieuwe windturbines plaatsen. Twaalf van de huidige negentien molens worden afgebroken.

Dat schrijft het Noord-Hollands Dagblad. Het toekomstige windpark in de Groetpolder produceert jaarlijks 50 tot 60 miljoen kilowatt stroom, verwacht akkerbouwer Dirk Nobel. Dat is ruim een verdubbeling van de huidige productie. De nieuwbouw is een investering van € 15 mln.

Haarlem heeft het nieuwe plan Windmolens Groetpolder uitgekozen, samen met vijf andere windparken in de provincie. Elf andere aangemelde projecten zijn afgewezen. Ook het plan van WP Energiek, voor zes nieuwe molens in de Waardpolder, is geselecteerd. In deze polder bij Kolhorn verdwijnen alle negentien bestaande electriciteitsopwekkers van de zeven aandeelhouders.

Procedure

De zes projecten worden in procedure gebracht. Eerst moet de provinciale Adviescommissie Ruimtelijke Ordening er over oordelen. Daarna moeten vergunningen worden aangevraagd. Een besluit over de definitieve vergunning verwacht de provincie in de loop van 2017. 

Bron: Noord-Hollands Dagblad | Foto: public domain