10-08-2016 16:01 | Door: Eelco Brandes

Het Duitse energiebedrijf Eon heeft wederom een miljardenverlies van € 3 mrd moeten incasseren in de eerste helft van dit jaar vanwege afschrijvingen op de kolen- en gascentrales.

Het is niet de eerste keer dat Eon miljarden afschrijft op bestaande centrales, meldt NOS.nl. Vorig jaar boekte het energiebedrijf het grootste verlies ooit, toen het € 8,8 mrd moest afschrijven op kolen- en gascentrales. In het tweede kwartaal is nog eens € 3,9 mrd afgeschreven.

Duurzame energie

De oorzaak is helder en te vinden in de hoek van duurzame energie. De stroomprijs is historisch laag door de snelle opkomst van schone en gesubsidieerde wind- en zonne-energie. Daardoor leveren de bestaande elektriciteitscentrales van Eon bijna niets meer op. Andere energiereuzen zoals RWE en Vattenfall hebben hetzelfde probleem.

Vuile onderdelen

Door het bedrijf op te splitsen in een 'schoon' en een 'vuil' gedeelte, wil Eon de problemen het hoofd bieden. De kolen-, kern- en gascentrales worden ondergebracht in een apart bedrijf dat Uniper gaat heten. Die losse tak wordt naar verwachting in september naar de beurs gebracht. Eon hoopt dat het zo'n € 15,5 mrd opbrengt. Begin dit jaar opende Eon nog een splinternieuwe kolencentrale op de Maasvlakte.

Bron: NOS.nl | Foto: public domain