25-09-2013 12:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Middels het convenant Duurzame Zorg gaan tien zorginstellingen in Utrecht zich richten op energiebesparing in hun gebouwen.

 De ondertekenaars zijn Altrecht, AxionContinu, Bartholomeus Gasthuis, Careyn, De Forensische Zorgspecialisten, De Rijnhoven, Vecht & IJssel, VICTAS, UMC Utrecht en De Hoogstraat Revalidatie. De zorgorganisaties willen zo hun steentje bijdragen aan het streven van de gemeente om 30 procent CO2 te besparen in 2020.

Wethouder Milieu en Duurzaamheid Mirjam de Rijk van Utrecht heeft samen met de organisaties het convenant getekend. “Dit is een goed voorbeeld waarbij het samenkomen van krachten en deskundigheid een positief effect hebben. De energiebesparing leidt zowel tot het reduceren van kosten en het is beter voor het milieu”, aldus De Rijk.

Duurzame zorg

Duurzaamheid is in de zorg een nog relatief onbekend verschijnsel, bleek uit eerder onderzoek van Duurzaambedrijfsleven.nl. Zorginstellingen leggen vooral de nadruk op de patiënt. Echter staat de zorgsector op financieel terrein  behoorlijk onder druk. Het is voor alle partijen van belang om kosten te besparen via duurzame innovatieve wegen, zodat daarmee ruimte komt om de zorg verder te verbeteren.

Het afgesloten zorgconvenant in Utrecht moet daar aan bij gaan dragen. Het convenant is afgeleid van het landelijke Manifest Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) voor de zorgsector. De meewerkende partijen hebben het afgelopen jaar  in een zogeheten Community of Practice een aanpak ontwikkeld om groots energieverbruik tegen te gaan.

 

Bron: Skipr

Foto: tyfn