12-08-2016 07:02 | Door: Eelco Brandes

Het vinden van een passend zonnesysteem met zonnepanelen is een drempel voor veel Nederlanders. Dit kan soms wel meer dan twee jaar kan duren.

Dat blijkt uit onderzoek van Fritts, zonne‐energie-consultancy. Zonnepanelen zijn populair op daken van woningen, omdat veel Nederlanders hier de financiële voordelen van inzien. Maar liefst 78 procent van de respondenten die zonnepanelen hebben of willen, noemt dit als belangrijkste reden. Het bijdragen aan een beter milieu komt op de tweede plaats.

Toch stapt niet iedereen over naar duurzame energie. De voornaamste reden die hier voor gegeven wordt door consumenten, is dat het maken van de juiste keuze erg moeilijk is. Ruim vier op de tien mensen die van plan zijn zonnepanelen aan te schaffen vinden het moeilijk om te kiezen welke panelen of welk systeem zij moeten aanschaffen.

“Een inschatting maken voor een dergelijk systeem is op basis van prijs‐kwaliteitverhouding erg ingewikkeld. Dat komt doordat hier veel technische voorkennis voor nodig is,”zegt Lex Schiebaan, zonne-energie-expert.

Geen houvast

Hij legt uit waarom een zonnesysteem aanschaffen niet gemakkelijk is. “Consumenten onderschatten de hoeveelheid componenten waar ze rekening mee moeten houden tijdens het aanschaffen van een zoninstallatie. Ze vergelijken meestal alleen de producten en nemen niet het totaalplaatje mee”, zegt Schiebaan.

Drie kwart zoekt alles zelf uit en maakt hierbij veelvuldig gebruik van informatie op het internet. Online vinden zij het product dat ze nodig denken te hebben. Hier vragen hier zij gemiddeld vier offertes voor aan bij installateurs die dit product leveren. Vervolgens lijken deze offertes vaak geenszins op elkaar, stelt de expert.

Onzekerheid

Het gaat namelijk over meer dan de producten alleen. Hierdoor kan er onzekerheid onder consumenten ontstaan. “En informatie op het internet biedt niet genoeg houvast, omdat er een grote hoeveelheid informatie te vinden is, welke niet eenduidig is. Zodoende raken klanten steeds verder verstrikt in hun zoektocht,” zegt Schiebaan.

Bron: Fritts | Foto: public domain