26-09-2013 12:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het totale geregistreerde vermogen van zonnepanelen is de afgelopen maanden met maar liefst 32 procent gegroeid.

Dit meldt Netbeheer Nederland op basis van de aanmeldingen die particulieren doen op de website energieleveren.nl. Op deze site kunnen particulieren en bedrijven vrijwillig hun zonnestroomsysteem aanmelden. Hoeveel mensen dat ook werkelijk doen is niet bekend.

Toch is de stijging opmerkelijk. Weblog De Groene Courant weet te vertellen dat het vermogen in de afgelopen twee maanden met 32 procent is gestegen. Bij het laatste meetmoment in juli was er nog 347 megawatt aan vermogen geïnstalleerd. Inmiddels is dat 455 megawatt.

Een woordvoerder van Netbeheer Nederland bevestigt tegenover de Groene Courant dat de regeling ‘Zonnepanelen voor Asbest’ een verklaring is voor de enorme stijging.

 

Meer dan 100.000 zonnepanelen

 

De website www.energieleveren.nl is een initiatief van de energienetbeheerders en wordt beheerd door Energie Data Services Nederland (EDSN), om beter in te spelen op vraag en aanbod van duurzame energie.

Het registreren van kleinschalige duurzame initiatieven is vooral nodig voor de veiligheid en de betrouwbaarheid van de energievoorziening. Met de registratie wordt ook inzichtelijk waar de capaciteit van het net moet worden aangepast om teruglevering mogelijk te blijven maken.

Het aantal zonnepaneelinstallaties dat is geregistreerd op de website is in zeven maanden tijd verdubbeld. In februari van dit jaar waren het er 52.221. Inmiddels staat de teller op 106.998. Behalve zonnepanelen kunnen particulieren en bedrijven op de website ook WKK-, biogas en waterkrachtinstallaties aanmelden.

Foto:  OregonDOT via Flickr