15-08-2016 19:20 | Door: Chris Thijssen

Lyv Smart Living voert binnenkort in Enschede en in Haarlemmermeer demoprojecten uit met een slimme thermostaat en diverse opslagmogelijkheden voor energie. Dit moet de energietransitie bevorderen.

De Texelse start-up Lyv Smart Living ontwikkelt het Lyv Smart Home Plus-systeem, met als doel de consument op een aantrekkelijke manier te betrekken bij de energiesystemen. Met het systeem worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Daarnaast stuurt het systemen producten en diensten aan die niet direct op energie zijn gericht.

De consument bedient het systeem via een speciaal display voor in huis. Zo krijgt hij zowel het energieverbruik als de energierekening meer in eigen hand, stelt Lyv Smart Living. Daarnaast wordt het probleem van piekbelastingen op het net aangepakt.

Duurzame energieopslag

Volgens Brendan de Graaf, directeur van Lyv Smart Living, gaat het systeem een stap verder dan reguliere slimme thermostaten. “Met het nieuwe product wil ik consumenten laten zien hoe je beschikbare informatie kunt benutten en op welke wijze je handig gebruik kunt maken van opgeslagen energie.”

Dit zorgt volgens De Graaf niet alleen voor dagelijks gemak en comfort, maar bespaart ook kosten. “Je kunt bijvoorbeeld met buurtbewoners slim gebruik maken van de opslagmogelijkheden die je gezamenlijk hebt. Bovendien werkt het Lyv Smart Home Plus Systeem samen met andere Smart Home-producten, zoals een inbraakalarm, zonder daarbij afhankelijk te zijn van Lyv.”

Duurzame energietransitie

De start-up gaat het systeem binnenkort testen bij een groep van duizend huishoudens. Behalve het Smart Home Plus-systeem, test het bedrijf ook verschillende opslagmogelijkheden, zoals een huis- en buurtbatterij.

“Tot nu toe ontbrak er een schakel om echt alle innovaties en ideeën aan elkaar te verbinden. Dat is wat Lyv Smart City exact doet”, zegt De Graaf. “Wij maken de energietransitie mogelijk door alle energiestromen aan elkaar te koppelen. Wij combineren opwek met opslag en besparing. De consument kan er zijn voordeel mee doen.”

Bron: Lyv Smart Living | Foto: Lyv Smart Living (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)