16-08-2016 14:03 | Door: Eelco Brandes

Twence, producent van grondstoffen en energie uit afvalstromen en biomassa, wil de bovenzijde van de oude stortplaats ’t Rikkerink afdichten en zonnepanelen op de afdekking plaatsen.

Met de afdekking wil het Hengelose bedrijf er voor zorgen dat de grondwaterverontreiniging, die zich onder de stortplaats bevindt, niet meer gevoed wordt met door afval vervuild hemelwater.

De verontreiniging brengt geen risico’s voor mensen of dieren met zich mee, maar het is wenselijk dat deze op termijn verdwijnt, aldus Twence. Door de bovenzijde van de stortplaats met een vaste betonachtige afdeklaag af te dichten, is deze sanering mogelijk.

Duurzame bouwstoffen

Tegelijkertijd maakt zo’n stevige laag het mogelijk om relatief eenvoudig zonnepanelen te plaatsen. Twence heeft het voornemen om voor het afdekken gebruik te maken van secundaire bouwstoffen. Dat zijn bouwstoffen die gemaakt zijn uit gerecyclede materialen. De mogelijkheden voor de aanleg van een zonnepark worden door Twence onderzocht.

Bij de oprichting van Twence hebben de gezamenlijke Twentse gemeenten het beheer van de voormalige stortplaats ’t Rikkerink overgedragen aan Twence.

Bron: Twence | Foto: Twence (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)