27-09-2013 11:09 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft bepaald dat ook particuliere eigenaren van zonnepanelen btw-plichtig zijn voor het produceren van groene stroom.

Dit is het gevolg van een Oostenrijkse zaak waarin het Europese Hof van Justitie oordeelde dat er sprake is van ondernemerschap bij het vergoeden van eigen opgewekte stroom.

Het was eerder onduidelijk of het oordeel van het Hof ook gevolgen zou hebben voor eigenaren van zonnepanelen in Nederland. Desondanks kan Weekers de uitspraak van het Europese Hof niet negeren. Particuliere bezitters in Nederland zullen ook de lasten ondervinden van de belastingregel.

Regeling

De consequentie van de uitspraak is dat particuliere bezitters zich moeten aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer. De woningbezitter draagt het deel aan ontvangen btw af over de vergoeding van de opgewekte energie. De btw over de aanschaf en plaatsing van de panelen kan ook teruggevorderd worden in het geval van tijdig indienen van de btw-teruggave.

Echter bestaat er wel een kleine ondernemersregeling die mensen ontziet om btw af te dragen. Staatssecretaris Weekers gaat kijken naar aanpassing van de regeling.

Bron: Duurzaam-Ondernemen.nl

Foto: M.Breet via Flickr