03-10-2013 11:23 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Radioactief afvalwater is weggelekt van een Amerikaanse site waar naar schaliegas wordt geboord. Het ongereguleerde toezicht van de industrie faalt.

Wetenschappers van de Duke University hebben woensdag de resultaten gepubliceerd van een tweejarige studie naar de effecten van het verwerken van afvalwater bij schaliegasboringen in West-Pennsylvania. Daaruit bleek dat in een naburig riviertje radiumconcentraties 200 keer hoger waren dan in monsters die stroomopwaarts genomen waren.

Zulke verhoogde concentraties van radioactief materiaal zijn hoger dan toegestaan en worden normaal alleen gemeten op gecertificeerde radioactieve bergingsinstallaties, stellen de wetenschappers.

Het betreffende riviertje, de Blacklick Creek, komt uiteindelijk uit op waterbronnen waar steden in Pennsylvania uit putten.

Zelfmonitoring

De productie van schaliegas is vrijgesteld van de Clean Water Act, de Amerikaanse wet die de kwaliteit van het grondwater beschermt, en de industrie heeft toegezegd om zelf toezicht te houden op zijn afvalwater om regelgevend toezicht te voorkomen.

“De studie toont duidelijk aan dat het nodig is om onafhankelijk toezicht en regulering in te stellen,” zegt Professor Avner Vengosh, een van de auteurs van de studie die in Environmental Science & Technology is gepubliceerd. “Honderden andere afvalwaterbekkens kunnen op een vergelijkbare manier besmet zijn.”

In juli bekende een behandelingsbedrijf in New York schuldig te zijn aan het vervalsen van meer dan 3.000 watertesten.

Eerder dit jaar publiceerde Vengosh een ander onderzoek dat hogere concentraties vond van methaan, ethaan en propaan in drinkwater binnen een straal van een kilometer van schaliegasboorpunten. Dit gold voor 141 boorplaatsen waar monsters waren genomen.

Bron: The Guardian

Foto:  u??? ? ????s Via Flickr