24-08-2016 12:16 | Door: Eelco Brandes

Schotse windparken ontvingen een record van £ 5,5 mln om hun windmolens uit te zetten. Dit, omdat er deze maand door een orkaan van windstoten veel meer windenenergie kon worden geproduceerd dan geconsumeerd.

Het land werd op 7 augustus geteisterd door een ongewoon sterke zomerwind met windstoten van 185 kilometer per uur, meldt Bloomberg. Zodoende moest het nationale net van Schotland vragen om de opwekking van windenergie te beperken.

In totaal moest de Schotse netbeheerder een record van £ 7,3 mln uitgeven om het net te ontzien, omdat ook  andere energie-opwekkers, zoals van waterkracht, kernenergie en energie uit olie, werd gevraagd om te stoppen met het leveren van energie.

Western Bootstrap

Om in de toekomst de betalingen van dergelijke bedragen te voorkomen bij een overvloed aan duurzame energie bouwt Schotland aan het verbeteren van de stroomconnectie met Engeland. Deze £ 1 mrd kostende noviteit gaat in de zomer van 2017 in werking en wordt ook wel de ‘Western Bootstrap’ genoemd.

De Schotse netbeheerders hebben geen uniek probleem. Ook China en Duitsland hebben moeite om de inkomende stroom van duurzame energie, zoals windenergie en zonne-energie te absorberen.

Bron: Bloomberg | Foto: public domain