07-10-2013 10:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vertrekkend Shell-topman Peter Voser is ongelukkig over de weinig succesvolle exploratie van Amerikaans schaliegas.

De topman zegt dat zondag in een interview met de krant Financial Times. “De onconventionele bronnen hebben niet opgebracht wat gepland was,” aldus Voser. Shell heeft zeker €18 mrd geïnvesteerd in de exploratie van zogenoemde 'onconventionele' olie- en gasbronnen, schrijft de Financial Times.

De oliemaatschappij kondigde afgelopen augustus een afschrijving aan van €1,5 mrd op de activiteiten in de VS en kondigde aan de Amerikaanse schaliegas-portefeuille te gaan herzien. Volgens Voser moeten deze activiteiten de komende jaren op de rails worden gezet.

Te optimistisch

De bestuurder waarschuwde ook voor te veel optimisme over de exploratie van schaliegas elders in de wereld. Het idee dat omvang van de vondsten in de VS ook elders geëvenaard kunnen worden, noemde Voser “een hype”. In China heeft Shell wel 22 bronnen geboord, maar de uitkomsten daarvan zijn nog onzeker. De kosten van de exploratie in China zijn volgens Voser hoger dan in de VS.

Verder zei Voser dat de problemen in Alaska voor hem “een grote persoonlijke teleurstelling” waren. Shell heeft daar de afgelopen jaren veel problemen ondervonden met de techniek en met milieu- en andere regelgeving. Volgens de topman is het onzeker of er “in 2014 of 2015” nog in het probleemgebied in Alaska zal worden gewerkt.

Voser vertrekt aan het einde van dit jaar als topman van Shell. Hij wordt opgevolgd door Ben van Beurden, die verantwoordelijk was voor de divisie Downstream (raffinage en verkoop).

Bron: ANP

Foto:  . Shell via Flickr