29-08-2016 09:02 | Door: Eelco Brandes

De Amerikaanse startup Quidnet wil energie opslaan door water onder de grond te pompen. De technologie is tot 90 procent goedkoper dan andere geavanceerde energieopslag, aldus het bedrijf.

Dat meldt Fluxenergy. Het idee van Quidnet lijkt op de aloude techniek om water naar een reservoir stroomopwaarts te pompen als de prijs voor elektriciteit laag is. Als de vraag en de prijs van stroom stijgen, kan het water naar beneden stromen, waarbij een turbine elektriciteit opwekt.

Waterkracht

Quidnet pompt het water echter in oude putten. Daar oefent het druk uit op de rotsachtige ondergrond. Het gesteente perst volgens de start-up eerst samen om vervolgens ‘te ontspannen’ en het water uit de put te duwen. Dat resulteert in waterkracht die gebruikt kan worden voor energie.

Kostenbesparing

Quidnet deed vorig jaar een proef in een verlaten gasput in Texas. Na 12 uur water naar beneden pompen, kon de put voor zes uur elektriciteit genereren. Het bedrijf stelt dat de kostenbesparing tussen de $ 25 en $ 130 per kilowattuur kan liggen, afhankelijk van de installatie. “Dit vertegenwoordigt een kostenbesparing van 90 procent vergeleken met de meest geavanceerde batterijen.”

Nieuwe pilot

Het bedrijf, dat in totaal al $ 1 mln aan investeringen ophaalde, start binnenkort een nieuw proefproject in een geothermie-put in Nevada. Daarin wordt energie van een geothermische centrale opgeslagen. In de VS zijn in potentie maar liefst honderdduizenden putten beschikbaar voor de technologie, die verder geen enkele functie meer hebben.

Bron: Flux Energy/Quidnet