09-10-2013 10:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De deze maand te openen Solana-zonnecentrale in Arizona kan opgewekte zonne-energie tijdelijk opslaan in vast zout om vervolgens ’s nachts te kunnen gebruiken.

Het grootste probleem van zonne-energie is dat het alleen overdag kan worden opgewekt en worden gebruikt, omdat de opgewekte energie nog moeilijk kan worden opgeslagen. Een nieuwe zonnecentrale in Arizona kan de opgewekte zonne-energie wel tijdelijk opslaan.

Als de tests van het grootschalige Solana Generating Station van nutsbedrijf Arizona Public Service (APS) goed lopen kan zonne-energie straks ook ’s nachts gebruikt worden, meldt de Wall Street Journal.

Het park, dat later deze maand zal openen, heeft een potentiele productie van 280 megawatt en kan zonne-energie tot wel zes uur opslaan.

Zout smelten

De Solana-zonnecentrale maakt gebruik van parabolische spiegels die de zonnestralen concentreren op een buis met vloeistof. Hierdoor warmt de vloeistof op en kan vervolgens stoom genereren die turbines aandrijft.

Maar in deze zonnecentrale kan de hete vloeistof ook gebruikt worden om vast zout in tanks te doen smelten. Wanneer er geen zonlicht is wordt de vloeistof verhit door het hete, gesmolten zout om zo verder stoom te genereren. Op deze manier kan opgewekte zonne-energie dus tijdelijk opgeslagen worden.

Deze techniek wordt ook al in een beperktere vorm toegepast in de Gemasolar-centrale in Spanje. In Nevada is energiebedrijf SolarReserve momenteel ook aan het sleutelen aan een vergelijkbaar systeem.

Foto: kjkolb via Wikimedia