14-10-2013 12:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het aantal aangevraagde patenten in technologieën voor duurzame energie is het afgelopen decennium geëxplodeerd.

Dat concluderen onderzoekers van MIT en het Santa Fe Institute na het bekijken van meer dan 73.000 energie-gerelateerde patenten wereldwijd.

De studie laat een sterke samenhang zien tussen de groei van het aantal patenten, investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en de groei van de markt voor duurzame technologie.

Voor deze studie stelden de onderzoekers zelf een database samen van energie-gerelateerde patenten, aangevraagd tussen 1970 en 2009.

Waar gebeurt het?

Volgens Jessica Trancik, een van de onderzoekers, geeft de database “een duidelijk beeld van de wereldwijde innovatie”. Het onderzoek laat zien wie ermee bezig is en waar het gebeurt.

De grootste toename was te zien in patenten die te maken hebben met duurzame energie en dan voornamelijk op het vlak van zonne- en windenergie. Japan is de absolute leider als in het aantal patenten voor zonne-technologie in 2009 met 7.398 patenten, gevolgd door de VS met 5.246 en China met 2.063. Europa registreerde er 1951.

Voor zonne-energie nam het aantal patentaanvragen tussen 2004 en 2009 toe met 13 procent per jaar. Voor windenergie was dat zelfs 19 procent. Voor Europa is Duitsland vooral sterk aanwezig op gebied van zon, wind en ook geothermie.

Patentaanvragen voor fossiele brandstoftechnologieën stegen ook wel, maar veel minder snel. Innovaties in nucleaire toepassingen zijn nagenoeg stil komen te staan.

Het onderzoek naar duurzame energie kwam tijdens de oliecrises van de jaren ‘70 en ‘80 op gang, maar was nog heel fundamenteel. Deze opgebouwde kennis is nu wel weer zichtbaar in de huidige patentexplosie. “Kennis blijft,” zegt Trancik. “Veel van het werk werd gedaan in de jaren ‘70 en ‘80 en daar plukken we nog steeds de vruchten van.”

Bron: MIT news

Foto: Mattes via wikimedia