08-09-2016 12:01 | Door: Eelco Brandes

Costa Rica heeft de afgelopen 76 dagen achter elkaar voor 100 procent op duurzame energie gedraaid. Het grootste deel hiervan is afkomstig van waterkracht.

Dat staat in een rapport van het staatsenergiebedrijf Instituto Costarricense de Electricidad (ICE), dat de productie en distributie van energie regelt, meldt Computerworld. Het gaat om de periode tussen 17 juni en 2 september van dit jaar. Gegevens over data na 2 september zijn door de Costa Ricanen nog niet vrijgegeven.

In totaal heeft het eiland dit jaar al 150 dagen voor 100 procent gebruik gemaakt van duurzame energie. Vorig jaar kwam Costa Rica uit op 299 dagen zonder dat het olie, steenkool of aardgas nodig had voor de elektriciteitsbehoefte. "Het doel is om in 2021 het eerste klimaatneutrale land ter wereld te zijn. We zijn een klein land met grote doelen!", schreef ICE op Facebook.

Dammen

Liefst 80 procent van de duurzame energie wordt opgewekt via waterkracht. Carlos Manuel Obregon, chief executive van ICE, zegt dat de meeste waterkracht wordt geproduceerd door dammen in de rivier Reventazón. Momenteel zijn er twee dammen in deze rivier actief. Een derde dam, met een capaciteit van 305,5 megawatt, wordt daar per 16 september aan toegevoegd.

Kwetsbaar

Waterkracht is volgens sommige critici echter ook kwetsbaar. Zo stelt Gary Wockner van de milieu-activistische groep Save the Colorado dat waterkracht juist wordt veroorzaakt door de milieuproblematiek en dus een ‘valse oplossing’ is. Ook The Guardian merkte vorig jaar al op dat waterkracht consistente regenval vereist. Dat betekent dat tijdens periodes van droogte alsnog terug gegrepen moet worden op traditionele brandstoffen.

Weinig zon

Voor de rest van de elektriciteitsproductie van het land is ongeveer 12 procent afkomstig uit geothermische bronnen en 7 procent van windturbines, zegt het rapport. Zonne-energie levert slechts 0,01 procent van de elektriciteitsbehoefte van het land.

Bron: Computerworld.com | Foto: public domain