12-06-2012 14:37 | Door: Cato van Hees

De omzet in de markt voor hernieuwbare energievoorzieningen groeit explosief. In 2015 zal de marktwaarde met 90 procent gegroeid zijn. Europa neemt het voortouw op het gebied van inkomsten en beleid.

De totale inkomsten voor hernieuwbare energie-installaties en opslag reikten in 2011 tot circa €178 mrd. Volgens het rapport van Pike Research, een Amerikaans marktonderzoek en adviesbureau op het gebied van cleantech, zal de markt in 2015 zeker 90 procent meer waard zijn dan in 2011, met een marktwaarde van ruim €336 mrd.

De vernieuwende technologieën, smart technology, maken het mogelijk om vraag en aanbod van hernieuwbare energie te reguleren via decentrale opwekking.

Snel, sneller, snelst

De inkomsten uit het rapport zijn berekend op basis van de verkoop van de technologieën voor de elektriciteitsnetwerken. Europa genereerde in 2011 41 procent van de slimme energie-inkomsten, gevolgd door Noord Amerika (24 procent) en Azië (21 procent).

Ook neemt Europa het voortouw op het gebied van regelgeving. De VS scoorde in 2011 juist op het uitbreiden van de capaciteit en Pacifisch Azië ervoer de hoogste groei in inkomsten vanuit slimme energie. Een aantal andere landen, waaronder Australië en Zuid-Afrika, kennen zichzelf de term early adopters toe op het gebied van slimme energietechnologieën, aldus het rapport.

Drijfveren

Volgens het rapport zijn er een aantal drijfveren die leidden tot de uitbreiding van capaciteit en de snelle groei van inkomsten.

De stijgende kosten van het huidige energiesysteem, die niet meer zijn hand te haven, dwingen de energiesector richting verduurzaming. Daarnaast zijn de wetgeving en beleidsinitiatieven wereldwijd aan het omslaan in het voordeel van hernieuwbare energie.

Bron: Environmental Leader

Foto: Rui Rebelo