09-09-2016 07:07 | Door: Eelco Brandes

Het Powernest-systeem, de combinatie van zonne-energie en windenergie om hoge gebouwen te verduurzamen, is een technische primeur. Voorheen was het enkel mogelijk gebouwen tot drie lagen nul-op-de-meter te krijgen.

Dat zegt oprichter Alexander Suma van Ibis Power, het bedrijf achter Powernest, bij DuurzaamBV Radio. De start-up uit Eindhoven heeft een systeem ontwikkeld dat zowel zonne- als windenergie opwekt. Het zogeheten Powernest-systeem is geschikt voor plaatsing op daken van gebouwen met vijf verdiepingen of hoger en voorziet deze in de energiebehoefte.

Het betreft een noviteit in de markt. “Powernest biedt uitkomst voor het opwekken van hernieuwbare energie in de hoogbouw en de stedelijke omgeving, zonder daarbij veel ruimte in beslag te nemen”, aldus Suma.

Het systeem bestaat uit een overkapping met bewegende delen die bovenop een gebouw wind uit alle richtingen kunnen opvangen en omzetten in energie. Bovenop de overkapping zijn zonnepanelen geplaatst om de opwekking van groene energie maximaal te benutten.

Opbrengsten

“In het gebied 50 kilometer van de kustlijn en bij gebouwen van vijf lagen of hoger produceren we tussen de 15 en 30 megawattuur per jaar per module”, weet Suma. “Dat is vergelijkbaar met het jaarlijkse verbruik van zo’n tien appartementen.

De eerste Powernest-installatie is te vinden in de Groningse Eemshaven. Daar zijn het hele aerodynamische concept en de werking van de turbine getest. Suma: “Het blijkt dat de meetresultaten maar 1,49 procent afwijken van de simulatiemodellen. Daar zijn we erg blij mee.”

Nieuwe projecten

Er staat voor Ibis Power meer te gebeuren de komende tijd met de Powernest, weet Suma te vertellen. De eerste units zijn verkocht aan onder andere Rabobank en de BC Hospitality Group in Copenhagen. “Daarnaast hebben we inmiddels ook projecten bij woningstichtingen, bedrijfspanden, en hotels in Nederland, Duitsland, Spanje, en Aruba.”

Foto's: Ibis Power