16-10-2013 14:22 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Inwoners van Europese steden ademen regelmatig teveel vervuilde lucht in, doordat richtlijnen voor fijnstof en ozon vaak worden overschreden. 

Dit blijkt uit een onderzoek van het Europees Milieuagentschap (EEA). Ondanks de aanpak van de vervuiling ademde in 2011 nog 90 procent van de stedelingen teveel vervuilde lucht in. Het gevolg hiervan voor de stadsmens is een grotere kans op ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten, en dat kan leiden tot een vervroegde dood.

De Europese richtlijnen zijn in feite bindende voorwaarden. Toch blijkt dat deze richtlijnen nog regelmatig worden overschreden. 25 tot 30 procent van de inwoners van Europese steden ademen nog vrij regelmatig teveel vervuilde lucht in.

De aanpak van de vervuiling is echter wel succesvol, stellen de onderzoekers. De hoeveelheden aan gevaarlijke stoffen zijn sinds 2002 aanzienlijk gedaald. Verkeer, industrie, energiecentrales, boerenbedrijven en huishoudens zijn het meest verantwoordelijk voor de luchtvervuiling.

 

Nederland

 

Naast Italië is ook Nederland een grote vervuiler van groene gebieden. In Nederland lijden ook de inwoners van het platteland vaak onder een teveel aan vuile lucht.

In Rotterdam werd onlangs de vervuiling door de snelheidsverhoging op de A13 aan de kaak gesteld. De verhoging van 80 naar 100 kilometer per uur heeft een fikse verhoging in de luchtvervuiling met zich meegebracht. Vanuit Den Haag wordt nu geopperd om de maximale snelheid langs de A13 weer te verlagen.

 

Bron: Volkskrant

Foto: cesarharada via flickr