12-09-2016 10:25 | Door: Erik Verheggen

Baggeraar Boskalis heeft de eerste fase van het project Marker Wadden afgerond. Het baggerschip dat het nieuwe natuurgebied aanlegde, deed dat voor de helft op biobrandstof.

Dat meldt Goodfuels, de Nederlandse specialist in biobrandstoffen voor de scheepvaart. Het baggerschip Edax maakte voor het opspuiten van het nieuwe hoofdeiland in de Marker Wadden gebruik van biodiesel uit houtafval. Dat leverde een CO2-reductie op van 600 miljoen ton.

Biobrandstoffen

De proef is onderdeel van het Sustainable Marine Fuel Program, waar naast Boskalis en Goodfuels ook scheepsmotorbouwer Wärtsila bij betrokken is. Doel van deze partijen is biobrandstoffen betaalbaarder en breder beschikbaar te maken.

De biobrandstof wordt geproduceerd door het Finse UPM Biofuels. De brandstof kan worden gebruikt om fossiele diesel helemaal te vervangen. Dat zou volgens Goodfuels een CO2-besparing van 80 tot 90 procent kunnen opleveren. Ook de emissies van SOx en NOx zijn lager.

Marker Wadden

Het nieuwe natuurgebied Marker Wadden moet uiteindelijk 10.000 hectare groot worden. Met dit project is een aanneemsom van € 33 mln gemoeid.

Na de afsluiting van het IJsselmeer is het Markermeer vervuild met een grote slibdeken op de bodem. Boskalis verwijdert dit slib en gebruikt het materiaal om voedselrijk wetland en oevers te ontwikkelen. 

Bron: Goodfuels | Foto: Boskalis (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)